Een prachtig ommuurde binnentuin

onze historie

Stads

bierbrouwerij

in Apeldoorn

ZELF GEBROUWEN
BIER

Amber en Blond

een gemeentelijk monument

Proef-Locaal Het Achterom, met prachtige ommuurde binnentuin, is een gemeentelijk monument dat is gevestigd in een steeg midden in het centrum van Apeldoorn. Het is in 1910 gebouwd door de bekende Apeldoornse architect Andries van Driesum. ’t Achterom, formeel Achterstraat geheten, was in vroegere jaren de volkse naam van het steegje dat achterlangs herbergen, cafés en winkelhuizen aan de toenmalige Dorpstraat – nu de Hoofdstraat – de Mariastraat, via de huidige Bloemensteeg, met de Korenstraat verbond.

Het pand werd vroeger gebruikt als stalhouderij van herberg Het Wapen van Gelderland. Toen zich er later een pension/lunchroom vestigde werd de stalhouderij als bakkerij in gebruik genomen. De toenmalige eigenaar was naast bakker ook kunstliefhebber en –verzamelaar. Hij had veel contacten met Apeldoornse kunstenaars en toen de bakkerijactiviteiten omstreeks 1970 werden beëindigd, werd het pand een toevluchtsoord voor Apeldoornse kunstenaars. Het pand, in later stadium ingericht als galerie, werd in 2009, samen met een deel van de kunstcollectie, aangekocht door de vereniging Andries van Driesum. Een vereniging die zich inzet voor het in stand houden en beheren van historisch onroerend goed middels aankoop en renovatie van panden die van betekenis zijn voor het cultuurbehoud van de stad Apeldoorn en haar directe omgeving. Het Achterom is door toedoen van ‘Andries van Driesum’ gerestaureerd en op 1 september 2010 door wethouder Fokko Spoelstra van de gemeente Apeldoorn geopend.

Streekgebonden aspecten

In Proef-Locaal het Achterom worden o.a. activiteiten op cultuurhistorisch gebied betreffende de stad Apeldoorn en de regio gehouden. Streekgebonden karakteristieke aspecten zijn o.a. stadsbier, streekgerechten, voorlichting, stadshistorie, stadswandelingen en andersoortige educatie. Kernwoorden zijn: ontmoeting en inspiratie. De kernwaarden van de stad Apeldoorn en de regio, waaronder water, natuur en duurzaamheid vormen de basis. In Het Achterom is de enige Apeldoornse stadsbierbrouwerij gevestigd. Het bier met de naam Veluwse Schavuijt is huisdrank van Proef-Locaal Het Achterom.

Kom eens heerlijk proeven en beleven

Centrum apeldoorn

U vindt ons in hartje centrum

van Apeldoorn

LOOP EENS
NAAR BINNEN

voor een vers getapt Apeldoorns speciaal bier